Bred majoritet bakom höstens skolbeslut

RIKSDAGSBESLUT. Två av de fyra förslagen som regeringen lämnar till riksdagen under hösten är redan förhandlade mellan blocken. Det gäller förslaget om nyanlända och försöket med betyg i årskurs 4.

Riksdagen kommer de närmaste månaderna att fatta beslut att fler skolor ska ta emot nyanlända, nya regler för yrkeshögskolan, breddad komvux och försöksverksamhet med betyg i årskurs 4. Även om det finns åsiktsskillnader mellan blocken lär regeringen få igenom det mesta i förslagen. Besluten om nyanlända och betygsförsöket är resultat av blocköverskridande överenskommelser.

I slutet av september ska riksdagen rösta om förslaget att fler skolor ska ta emot nyanlända. Förslaget är en del i överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna från i höstas.

Syftet är att även friskolor där det krävs att eleven har stått i kö ska få möjlighet att ta emot nyanlända. De nyanlända har ju inte haft möjlighet att vara uppsatt i kö för någon längre tid. I samband med den stora flyktingtillströmningen i höstas påtalade friskolorna själva detta. Överlag har det varit ett problem att det är få kommuner och få skolor som tar emot en stor andel av de nyanlända.

Login