Brett stöd för förslag om förskoleklass

REMISSVAR. Skolsverige säger ja till att förskoleklassen blir obligatorisk. Därmed får utbildningsminister Gustav Fridolin hjälp på traven i de kommande förhandlingarna med oppositionen.

Regeringens utredare Ann-Marie Begler, till vardags generaldirektör för Försäkringskassan, föreslog i en utredning i oktober förra året att dagens frivilliga förskoleklass blir obligatorisk för alla sexåringar. En linje som har utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) stöd, men som Alliansen ogillar. 

Enligt förslaget ska förskoleklassen bestå som den är i dag med minst 525 timmar undervisning under ett läsår. Även skolplikten föreslås ändras. En elev som inte har uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan efter att ha avslutat den högsta årskursen i grundskolan ska ha förlängd skolplikt under högst ett läsår. Ann-Marie Begler föreslog också att kommuner och friskolor ska erbjuda undervisning i lovskola till elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte nå kunskapskraven. Deltagande i lovskola ska vara frivilligt.

I riksdagen råder som sagt delade meningar. Alliansen vill att sexåringar börjar med en ny årskurs 1 som är en del i grundskolan och första året i ett lågstadium som består av fyra årskurser, alltså inte som i utredningens förslag att förskoleklassen lever vidare.

Login