Damberg ska svara om TNC:s framtid

SPRÅK. Näringsminister Mikael Damberg (S) måste lämna besked om han är redo att ompröva tidigare planer på en budgetneddragning för Terminologicentrum. Det anser riksdagsledamoten Bengt Eliasson (FP) i en interpellation till Damberg.

I budgetpropositionen för 2015 föreslogs att anslaget till Terminologicentrum (TNC) skulle minskas med fyra miljoner kronor. Budgetförslaget föll i riksdagen, men om det hade gått igenom skulle bara drygt 270 000 kronor bli kvar av anslaget och konsekvenserna skulle bli att TNC inte längre skulle kunna utföra sitt uppdrag, enligt Bengt Eliasson (FP). 

”Kvar blir då i bästa fall ett språkkonsultföretag, då det statliga bidraget i dag svarar för halva omsättningen”, skriver Bengt Eliasson i en interpellation till näringsminister Mikael Damberg.

Bengt Eliasson vill därför veta om näringsminister Mikael Damberg är beredd att ompröva sitt tidigare förslag om en budgetneddragning. Om förslaget står kvar vill Eliasson veta vad näringsministern ska göra för att säkerställa hur svenskt fackspråk och terminologiarbete ska kunna fortsätta bedrivas.

Login