Därför har tjejer bättre betyg än killar

KORTNYTT. Skolan måste arbeta med genusnormer och ha samma förväntningar på tjejer och killar, menar Mia Heikkilä, forskare i Pedagogik, om varför tjejer ofta har bättre betyg än killar. 

Tjejer har generellt sett bättre betyg än killar i skolan, så har det sett ut länge och gäller oavsett socioekonomisk bakgrund. Ofta beskrivs anledningen till tjejers högra betyg i att de är tidigare i utvecklingen än killar. Mia Heikkilä, forskare och lektor i pedagogik vid Mälardalens högskola, lyfter däremot fram andra orsaker. 

Hon menar att det finns en tydligare uppmaning mot tjejer att anstränga sig, de får tydligt klarlagt för sig att skolprestation betyder mycket. Skolan har inte samma förväntningar på killar och tjejer, något som måste ändras på. Till SVT Nyheter beskriver Mia Heikkilä att skolan måste arbeta med genusnormer. Inte som ett feministiskt projekt, utan för att ge så lika villkor som möjligt för barn som går i skolan. Mia Heikkilä uppmanar föräldrar att ha höga förväntningar på sina barn, oavsett kön. 

Login