Därför lämnar lärarna yrket

UNDERSÖKNING. 6 av 10 lärare  och sjuksköterskor som lämnat yrket för att jobba med annat kan tänka sig att återvända om arbetsbelastningen minskar, lönen höjs och de kan styra mer över sin egen arbetstid. Det visar SCB:s enkätundersökning.

Bland de 14 procent av lärarkåren som arbetar utanför utbildningsvärlden kan 60 procent tänka sig att undervisa igen. Av lärare mellan 25 och 39 år är siffran ännu högre, 70 procent. Under hösten 2016 genomförde SCB en enkätundersökning för att ta reda på faktorer till att lärare lämnade utbildningssektorn. 2014 fanns det 240 000 personer med lärarexamen som inte undervisade, samtidigt som allt fler lärare behöver rekryteras de kommande åren.

En undersökning har även gjorts bland de 8 procent av sjuksköterskorna som jobbar inom andra branscher än vårdsektorn. Även där kan 60 procent tänka sig att jobba som sjuksköterskor igen och 65 procent av de mellan 25 och 49. 

Omkring 60 procent av de tillfrågade lärarna uppgav att arbetsbelastning i förhållande till arbetstid bidrog helt eller till stor del till att de inte längre arbetar som lärare. Ungefär 55 procent svarade att psykisk påfrestning som stress spelade en stor eller helt avgörande roll i beslutet. En lika stor andel menade att de lämnade på grund av för många administrativa arbetsuppgifter och uppgifter som inte hörde till läraryrket. Personer inom grundskolan upplevde i högre utsträckning att arbetsbelastning i förhållande till arbetstid och psykisk påfrestning var bidragande anledningar.

Login