De här vill de folkvalda tillföra läroplanen

MOTIONER. Mer entreprenörskap i skolan går igen som önskemål bland flera ledamöter, men även andra förslag som mer simundervisning, ökad kunskap om blåljusyrken och att införa samtycke och normkritik i läroplanen finns bland ledamöternas motioner.

Altinget har gått igenom förslagen, med fokus på hur riksdagsledamöterna vill ändra läroplanen. Skolan är ett populärt område för politikerna att komma med förslag på förändringar under den så kallade motionstiden, alltså den period då ledamöterna är fria att lämna förslag på vad de vill. Det parti som tycker mest om vilka ämnen som svenska elever ska lära sig är tveklöst Sverigedemokraterna.

Paula Bieler och Markus Wiechel, båda SD, vill ha mer arbetsrätt i skolan. ”Störst är kanske behovet avseende klivet ut på arbetsmarknaden. Kunskap om att söka arbete, skriva CV och personligt brev samt att utvärdera den egna kompetensen bör enligt oss tydligt ingå i grundskolans läroplaner”, skriver duon.  De vill också ha mer utbildning i grundläggande arbetsrätt, kunskap om lönesättning och träning i löneförhandling.

Även socialdemokrater är inne på den linjen. Emanuel Öz, Börje Vestlund, Lawen Redar, Carin Jämtin, Teres Lindberg, Arhe Hamednaca  och Anders Österberg vill att skolan ska lära ut om ” fackliga rättigheter och regler om anställningsvillkor och anställningsskydd inom ramen för gymnasieskolans samhällskunskapsundervisning”.

Login