Detta får nästa regering ta hand om

UTREDNINGAR. Nästa regering får flera heta skolfrågor färdigutredda i sin famn, så som åtgärder mot skolsegregation och religiösa friskolor. I vissa fall kan därför lagstiftningen gå snabbt, men i andra fall kan en ny regering göra halt direkt.

Utbildningsdepartementet har i dagsläget igång fler olika förslag, utredningar och remissrundor som nästa regering får ta hand om. Det kommer att behövas tas ställning till vilka frågor som man ska fortsätta driva och vilka som kommer att få sänkas. Närmaste exemplet är förslaget om en ny läkarutbildning som nu är ute på remiss. Den 4 oktober ska svaren vara inne, knappt en månad efter valet. I den frågan verkar lärosätena och oppositionspolitiker vara positiva till förslaget. Så oavsett regering kommer frågan förmodligen rulla vidare i lagstiftningskedjan. 

Utredningen om Ökad likvärdighet genom minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning påbörjades i augusti. Vid regeringsskifte kan utredare Björn Åstrand få fortsätta, men med tilläggsdirektiv. Idag fokuserar utredningen mycket på skillnader mellan kommunala skolor och friskolor.  

Läs också: Utredare: Lägg ner dagens skolmyndigheter

Login