Fahlén om skolans arbetsmiljö: "Bedrövligt"

ARBETSMILJÖ. Nio av tio skolor brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet visar Arbetsmiljöverkets granskning. Inte förvånande menar Åsa Fahlén som tycker att det måste finnas en långsiktighet i skolornas arbetsmiljöarbete.

Dålig luft, stressig arbetsmiljö och brister i hur skolor följer upp och förebygger våld- och hotsituationer är några av arbetsmiljöproblem som finns i svenska skolor. Arbetsmiljöverkets sammanställning visar att 9 av 10 besökta skolor brister i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete. Inspektörerna har besökt 30 procent av Sveriges 6 000 skolor under 2013-2016. 

– Nu är det upp till politiker och de högsta cheferna inom skolan att ta sitt arbetsgivaransvar för resterande 70 procent av grund- och gymnasieskolor i landet. Eleverna är våra framtida arbetstagare och skolan är en av deras första arbetsplatser och bör kännetecknas av en sund och säker arbetsmiljö för både lärare och elever, kommenterar Pia Zätterström, tillsynschef vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

I mars förra året trädda nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö in som ställer högre krav än tidigare på arbetsgivaren att dokumentera och riskbedöma på arbetsplatserna. Trots det saknar många skolor sådan dokumentation. Andra problem som inspektörerna stött på är överfulla klassrum som gör att luften blir dålig, bristande åtgärder för att hindra buller och rutiner för kontroll av städning. 

Login