Färre behöriga lärare på landsbygden än i städerna

KORTNYTT. Landsbygdskommunerna har färre behöriga lärare än vad städerna har, visar en ny kartläggning från SVT Nyheter. Upp emot varannan lärare är obehörig i fyra av landets kommuner.

Antalet behöriga lärare varierar stort i landet, visar en ny kartläggning från SVT Nyheter. Kartläggningen redovisar att landsbygdskommunerna har ett snitt på 63 procent behöriga lärare. Medan samma siffra är 73 procent i städerna. Ingen kommun har över 90 procent, och i så mycket som fyra kommuner är varannan lärare obehörig med under 50 procent behöriga lärare. 

Hur problemet med många obehöriga lärare ska lösas har politikerna olika tankar om. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill motverka skillnaden genom att öka möjligheten att läsa på distans och på så sätt öka antalet behöriga lärare.

– En viktig del är att gå ifrån den gamla idén om att lärare är någon slags allt-i-allo. På alla skolor finns det behöriga lärare, men ofta gör de en massa uppgifter som man inte behöver vara lärare för att göra. Lärare ska få vara lärare och då måste vi anställa annan personal i skolan som kan avlasta lärarna, så att de kan fokusera på undervisningen, säger Gustav Fridolin till SVT.

Login