För mycket byråkrati: Regeringen drar tillbaka förslag om åtgärdsgaranti

KORTNYTT. Utbildningsministern poängterar vikten att få stöd i rätt tid – trots att vallöftet "Läsa, skriva, räkna- en åtgärdsgaranti" nu försenas med minst ett år. 

För mycket administration och byråkrati: Så löd kritiken efter att regeringen presenterat sitt förslag om en åtgärdsgaranti för stöd till elever från förskoleklass. Efter flera förhandlingar kring propositionen dras den istället tillbaka och görs om. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill särskilt poängtera att det viktigaste är att eleverna får rätt stöd och att detta inte ska innebära onödig administration för skolan.  

– Elever ska få rätt stöd i rätt tid. När en lärare ser att en elev behöver extra stöd för att få med sig läsningen, skrivandet eller räknandet ska stödet komma på plats, utan onödig administration. I dag ser vi att stöd ofta dröjer och att det som börjar som ett litet problem för eleven hinner växa till stora hinder i flera ämnen. Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken kunna klara att nå samsyn, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande från regeringen. 

Turerna kring förslaget har varit många. Det började redan som ett vallöfte för Miljöpartiet och tog sig in i Stefan Löfvens första regeringsförklaring. I höstas röstade allianspartierna och Sverigedemokraterna nej till förslaget.

Login