Förslagen om obligatorisk förskola stöter på patrull hos kommuner

Utredningens förslag om att delar av förskolan ska bli obligatorisk stöter på patrull hos remissinstanserna. Kommuner vill jobba uppsökande och informera föräldrarna om förskolan istället för att tvinga in barnen. 

Nu har remissinstanserna fått säga sitt om Lotta Edholms (L) utredning om hur fler barn ska delta i förskola och hur språkutvecklingen ska stärkas. Flertalet instanser inleder med att de tycker det är positivt att det kommer en utredning om förskolan, som annars ofta hamnar i skuggan av grundskolan.

Flertalet remissinstanser välkomnar också förslaget om en definition av vad som avses med begreppet nyanlänt barn. Skolverket är dock kritiska, eftersom definitionen inte helt stämmer överens över den som redan finns i skollagen. Myndigheten ser risker med att begreppet nyanländ ska bestämmas av språkliga behov och inte när barnet kommit till Sverige.

Det är förslagen om obligatoriska delar av förskolan som stöter på patrull hos remissinstanserna. Rättviks kommun är kritiska till förslaget om att förskolan från och med fem års ålder ska bli obligatorisk.

Login