Förslag: Inför ämnesbetyg i gymnasiet

GYMNASIESKOLAN. Samlade ämnesbetyg istället för dagens kursbetyg i gymnasieskolan ska minska stressen hos eleverna och ge dem bättre förutsättningar. Förslaget kan bli verklighet redan 2020 och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) tycker det är en klok väg att gå.

– Att gå mer mot ämnesbetyg är klokt, vilket av alternativen det blir som vi går vidare med får vi diskutera och ta ställning till, sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) när hon under måndagen tog emot gymnasieutredningen.

Det är ett massivt arbete som utredaren Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, har lett. 20 områden har utretts. Under måndagen lämnade hon över totalt 97 förslag med huvudfokus att föreslå åtgärder som ska få alla unga att påbörja och slutföra en gymnasieutbildning.

– Jag bedömer att ämnesbetyg har en betydande potential i att ge bättre förutsättningar för elevers lärande, reducera stress och underlätta lärares arbete, sade Ängmo, som lade fram två förslag om betyg; att ämnesbetyg införs delvis och att det införs över hela gymnasieskolan.

Login