Göteborgs stad vill att riksdagen ska förbjuda religiösa friskolor

Kommunstyrelsen i Göteborgs stad har beslutat att skriftligen uppmana riksdagen att ändra lagen och förbjuda skolor med konfessionell inriktning. Men omröstningen var mycket jämn, skriver Dagens nyheter.

Alliansen, som styr Göteborgs stad, var emot förslaget. Att det ändå kunde gå igenom beror på att Socialdemokraterna och Demokraterna, som grundades av en tidigare moderat politiker år 2018, gjorde gemensam sak. Dessutom valde Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) att avstå, skriver Dagens nyheter.

– Det här förslaget från S och D ser jag som ett sätt att försöka runda utbildningsministern. Nu undrar jag mer om hur det står till i relationen S i Göteborg och S i regeringen, kommenterade grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) under mötet.

Kommunstyrelsens beslut innebär att man att skriftligen ska begära att riksdagen ”omedelbart” möjliggör ett förbud för skolor med konfessionell inriktning. Dessutom ska man skriva till Skolinspektionen om att vidta fler åtgärder och utöka tillsynen av aktuella ärenden kopplade till konfessionella skolor i Göteborg.

Login