Gymnasieskolan utreds igen – alla ska gå det program de vill

SAMVERKAN. Ytterligare en utredning om gymnasieskolan ska öka samverkan mellan kommuner för att alla elever ska kunna gå det gymnasieprogram de vill.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) tillsätter nu en till stor utredning om gymnasieskolan. Denna gång ska den utreda hur man kan samverka mellan kommuner och i regioner kring utbildningsutbudet. Det är Lars Stjernkvist som är särskild utredare, som för närvarande är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.

– Jag vill verkligen betona att utredaren har fått ett väldigt fritt mandat. Jag hoppas att utredaren, med sin erfarenhet att samarbeta över blockgränserna, ska kunna hitta lösningar som kan stå sig över mandatperioderna. Så vi får lite ordning och reda i styrningen av skolan, säger Anna Ekström till Altinget.

Utredningen motiveras av att många kommuner har svårt att erbjuda flera av gymnasieprogrammen. Bland de som nedprioriteras är yrkesprogrammen som är dyrare att erbjuda. Men utredningen ska också ge förslag på en modell som kan användas för regional samverkan. Något som också ska tas upp är hur friskolor och kommunala skolor kan samarbeta mer för att inte leda till en överetablering av gymnasieskolor samt program som är populära.

Login