Hamilton: Insynen tillräcklig i friskolorna

TILLSYN. Förslaget om att offentlighetsprincipen ska gälla även i fristående skolor får kritik från Friskolornas riksförbund som anser att dagens insyn i friskolorna är tillräcklig. SKL och Skolverket är dock positiva till planerna.

I höstats föreslog en utredning att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor I dag gäller det nämligen bara de kommunala skolorna, vilket innebär att insynen i de kommunala skolorna generellt är sämre. Lagförslaget innebär att det blir möjligt att begära ut offentliga handlingar, som exempelvis betyg, även från huvudmännen för fristående skolor.

Friskolornas riksförbund ser däremot inget behov av att införa offentlighetsprincipen för huvudmän för fristående skolor. Eftersom skolorna redan granskas av exempelvis Skolinspektionen och Bolagsverket borde de uppgifter som inte täcks in i så fall kartläggas utan att införs.

– Vi är väldigt kritiska. Vi förstår inte vad man är ute efter och vi har frågat vad det är för information som saknas. Skolinspektionen gör inspektioner varje år, kommunen har insyn, betygen redovisas och ekonomin är offentlig, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, till Altinget.

Login