Här är alliansen enig

BLOCKPOLITIK. Aktivt skolval, värna valfrihet, fler lärare och förlängd skolplikt är några frågor där alliansen driver gemensam sak i riksdagen.

Under tre år i riksdagen har alliansen drivit gemensam linje i många skolfrågor. I somliga fall, som att gymnasiet inte ska vara obligatoriskt eller mer matematikundervisning, har man pressat regeringen så att man fått igenom sin vilja. I andra fall har det blivit till tillkännagivanden som ligger som surdegar på regeringens bord, men där inget har hänt i sak, så som ordningsomdömen. Ytterligare andra har lett till märkliga kompromisser, så som sänkt betygsålder och tioårig grundskola (har lett till försöksverksamhet och förslag om obligatorisk förskoleklass).

Under detta riksdagsår driver alliansen frågor som de tidigare redan försökt med och där det hänger på stöd från Sverigedemokraterna för att få igenom förslagen i riksdagen.  

Ett av dessa återkommande förslag är att värna det fria skolvalet. I den gemensamma motionen skriver partierna att: ”För oss i Alliansen är det självklart att föräldrar och elever själva ska kunna välja skola. Det viktigaste för oss är att kvaliteten på undervisningen är hög oavsett om den enskilda skolan drivs av kommunen eller av en privat aktör. Att kunna välja skola bidrar också till att motverka den boendesegregation som finns runtom i landet”.

Login