Ja i riksdagen till utökad rätt till komvux

KOMVUX. Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag att alla vuxna över 20 år har rätt att läsa in högskolebehörighet på komvux.

I torsdags antog riksdagen regeringens förslag om utökad rätt till kommunal vuxenutbildning, komvux. Alla över 20 år får nu rätt att gå en utbildning på komvux för att bli behöriga att söka in till högskola eller yrkeshögskola. Kravet på att personen ska ha en examen från ett yrkesprogram tas bort i skollagen. Dåvarande gymnasieminister Aida Hadzialic (S) som var med och initierade reformen kallade den historisk. 

LÄS MER: Alla ska få tillträde till Komvux

Lagförslaget är en del av regeringens kunskapslyft och under remissrundan har en del instanser pekat på att genomströmningen av elever kan påverkas eftersom möjligheterna att komplettera sin utbildning direkt efter gymnasiet blir bättre. Det är också vad som påpekats av allianspartierna när ärendet tagits upp av utbildningsutskottet, som motionerat om att regeringen bör initiera en översyn av särvux på gymnasial nivå för att se till att de eleverna inte drabbas av undanträngningseffekter. Allianspartierna vill också se ett tillkännagivande om övergångsbestämmelser och ett tillkännagivande om vikten att följa upp och utvärdera reformen.

Login