Kommuner brister i tillsyn av fristående förskolor

STYRNING. Två av tre kommuner behöver bli bättre på att granska hur de fristående förskolorna arbetar utifrån läroplanens mål och uppdrag, enigt en granskning av Skolinspektionen.

Kommunerna ansvarar för tillsynen av fristående förskolor. Men många kommuner behöver utveckla tillsynen för att alla barn ska garanteras en verksamhet av god kvalitet, skriver Skolinspektionen, som har granskat 35 kommuner.

Många kommuner har inte tagit fram bedömningsunderlag och kriterier utifrån läroplanens krav för att kunna bedöma hur väl förskolorna lever upp till dessa. De har därmed inte tillräcklig kunskap om ifall de fristående förskolorna har en god pedagogisk kvalitet.

– Tillsynen av de fristående förskolorna är viktig för att garantera att barnen får en bra verksamhet. Många kommuner vet för lite om hur barnen på fristående förskolor har det och vilken pedagogisk kvalitet som ges. Flera kommuner behöver därför satsa mer på insyn och granskning, kommenterar Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

Login