Kompetensgarantin ska höja kunskapsnivån i EU

EU. Gabriel Wikström, Anna Ekström och Alice Bah Kuhnke representerade den svenska regeringen när rekommendationen för en kompetensgaranti i EU antogs av ministerrådet i veckan. Altinget reder ut vad den innebär.

Kompetensagendan för Europa är EU:s paket av initiativ för att höja den lägsta utbildningsnivån hos den arbetsföra befolkningen inom medlemsländerna. Enligt EU-kommissionen saknar nära 70 miljoner européer basala läs- och skrivfärdigheter. Ännu fler saknar matematiska kunskaper och digital verktyg vilket ökar risken för arbetslöshet och fattigdom. 

Ministerrådet för utbildning, kultur och idrott, av Sverige företrädd av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) samt folkhälso,- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) och demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) kom tillsammans med sina europeiska kollegor överens om att anta resolutionen om den så kallade kompetensgarantin under mötet i Bryssel.

Redan i juni presenterade EU-kommissionen de tio förslag som kompetensagendan innehåller, det handlar bland annat om validering av kompetens, digitalisering, en kompetensgaranti och tidig kompetensidentifiering hos asylsökande och migranter. Ett antal av initiativen har redan satts igång, resterande påbörjas under 2017.

Login