Kritik mot regeringens sfi-krav: Löser inte kvalitetsbristerna

Regeringens krav att begränsa sfi till tre år väcker kritik från Socialdemokraterna, som menar att regeringen först behöver göra något åt kvalitetsbristerna. ”Jag ser inte att SD och regeringens förslag kommer att göra någon större skillnad i hur många som klarar sfi”, säger skolpolitiska talespersonen Åsa Westlund till Altinget. 

Tidöpartierna vill skärpa kraven på sfi-undervisningen. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att rätten till sfi ska begränsas till tre år från påbörjad utbildning. Inom tidsramen ska kunskapsmålen för den sista sfi-kursen nås. 

– Upprepade avbrott och omstarter i sfi under många år ger en bristande kontinuitet i inlärningen vilket bidrar till att elever inte når resultat och kan göra att de tappar motivationen och självkänslan. En tidsbegränsning skulle dessutom ge en bättre struktur och plan för studierna, för såväl skolhuvudmannen som läraren och eleven, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande

I en ny rapport från Skolinspektionen visar myndigheten på kvalitetsbrister inom sfi-utbildningen, och menar att det är läge att göra en översyn av utbildningarna.

Login