Låg genomströmning på lärarutbildningarna

REKRYTERING. Trots att behovet av lärare är stort och regeringen utökar antalet utbildningsplatser, är det få som faktiskt går klart utbildningarna.

Behovet av lärare är stort och Sveriges kommuner och landsting, SKL, beräknar att det är störst behov närmaste fem åren. Detta beror på att man beräknar att visstidsanställda utan lärarutbildning kommer behöva ersättas av nyutexaminerade lärare den närmaste femårsperioden. Detta beräknas vara ungefär 84 000 lärare i förskola och skola. Fram till år 2031 kommer det finnas ett behov att tillsätta 187 000 heltidstjänster.

Regeringen har gett i uppdrag att utöka platserna på lärarutbildningarna runt om i landet för att kunna möta den stora bristen på lärare. Men siffror från Universitetskanslersämbetet visar på att även om lärosätena fyller platserna, är det ibland bara en tredjedel av studenterna kvar i mitten på programmet. På ämneslärarprogrammet hoppar den största andelen av i början av utbildningen, vilket kan förklaras av att många tycker sig gå på fel utbildning. Men på många lärosäten fortsätter avhoppen ända fram till termin sex. Det är även fler män som hoppar av, än kvinnor. Samt att yngre i större utsträckning hoppar av, än äldre.

Isak Skogstad, som är högstadielärare och tidigare ordförande i Lärarnas riksförbunds studerandeförening, anser att en anledning till avhopp är att yrket är oattraktivt och att det delvis beror på konkurrensen om platserna på lärarutbildningen.

Login