Lång M-lista för skolan

PARTIARBETE. På Moderaternas arbetsstämma togs beslut om nolltolerans mot dåliga skolor, treterminssystem, en regionalindelning av Skolverket, och mycket, mycket mer.

Det var en lång lista reformförslag när det gäller skolan på Moderatstämman. Partistyrelsen fick igenom flertalet av sina förslag, men ombuden drev igenom några förändringar. En sådan är att Moderaterna ska verka för att svenska skolan går över till tre terminer från dagens system med två terminer.

Två andra beslut som gick emot partiledningen var att partiet hädanefter ska verka för att det blir möjligt att inrätta fristående lärarutbildningar. Partiet ska också verka för att utreda möjligheterna att införa förstelärare i förskolan.

En av huvudpunkterna i den moderata skolpolitiken blir nolltolerans mot dåliga skolor. Det ska fungera genom att alla skolor ska bedömas enligt en fyrgradig skala. Betyget syftar till att ge en samlad bedömning av kvaliteten. Skolor som inte når godkänd nivå i den första prövningen genomgår en fördjupad granskning av Skolinspektionen. De skolor som inte når tillräckligt hög nivå ska då åläggas att teckna ett kunskapskontrakt med Skolverket.

Login