Lärare ska få hjälp med betygsättningen

KORTNYTT. Det nya betygssystemet har fått kritik från både lärare och elever, framförallt otydligheter i hur man betygsätter elever. Därför ska Skolverket nu ta fram nya råd till lärarna.

Det nya betygssystemet A-F infördes 2011 med instruktioner i hur man ska betygssätta eleverna rättvist. Men klagomål har riktats mot instruktionerna för att vara otydliga. Bland annat för att enskilda lägre betyg kan dra ner hela betyget för årskursen.

– En fråga är ju den här frågan kring vad händer om en elev har en kunskapsprofil som varierar väldigt mycket från E till A. Då är det viktigt att lärare gör den här professionella bedömningen. Man ska liksom värdera underlagen i förhållande till kunskapskraven. Då blir det också viktigt hur man läser och tolkar kunskapskraven, säger Pernilla Lundgren som är undervisningsråd på Skolverket, till Ekot.

Skolverket ska nu därför ge ut nya allmänna råd till betygssystemet för att underlätta för lärare. Råden ska vara klara till hösten, tillsammans med en översyn över kunskapskraven. Men Skolverket uppmanar nu också regeringen till att se över kunskapskraven som Skolverket inte förfogar över. 

Login