Lärarnas riksförbund: Skolverkets åtgärder mot våld i skolan otillräckliga

TRYGGHET. Fler anmälningar om våld och allvarliga händelser gör att Skolverket ger ut ett stödmaterial. Men enligt Lärarnas riksförbund behövs mer för att minska våldet i skolan.

Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om grova fall med hot och våld ökar i förskoleklass och grundskolan. Det har skett en fördubbling av anmälningar de senaste fem åren, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Under 2017 kom det in 597 anmälningar. Även om det delvis kan bero på att man blivit bättre på att anmäla, så följer ändå trenden resten av samhället. Skolverket släpper inom kort tid ett stödmaterial som ska hjälpa huvudmännen att jobba förebyggande mot våld och allvarliga händelser i skolan.

Men Andreas Mörck, utbildningspolitisk chef på Lärarnas riksförbund, anser att mer behövs än bara ett stödmaterial för att få stopp på våldet inom skolan.

– Det krävs ett helt annat arbetssätt också. Allmänna råd och stöd är bra, men det krävs grundläggande förändringar i arbetsmiljön på skolorna. Det måste också följas upp på varje enskild skola, säger han till Altinget.

Login