Läsa, skriva, räkna-garantin får nytt liv

SKOLREFORM. Läsa, skriva, räkna-garantin får nytt liv när utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lämnar en ny version av förslaget till riksdagen. Men moderaternas skolpolitiske talesperson, Erik Bengtzboe, är fortfarande tveksam till förslaget.

Det har varit många turer och förhandlingar mellan regeringen och Alliansen om Fridolins förslag läsa, skriva, räkna-garantin. Tillslut valde Fridolin att dra tillbaka det när parterna inte kunde enas i förhandlingarna. Men nu presenterar utbildningsministern en ny version för att kunna få igenom den i riksdagen. I den nya versionen har flera dokumentationskrav tagits bort och ikraftträdandet har senarelagts till höstterminen 2019.

Läs också: Fridolin får vänta på läsa, skriva, räkna-garantin

Om förslaget går igenom riksdagen, kommer det införas bestämmelser i skollagen om en garanti för tidiga stödinsatser. Detta tillskott i lagen gäller för förskoleklass, lågstadiet i både grundskola, sameskolan och i specialskolan. Det kommer skjutas till 171 miljoner årligen från staten i generella bidrag för att kunna säkra att huvudmännen klarar att uppfylla formaliteterna kring de nya reglerna.

Login