Liberalerna vill ha mobilförbud i skolan

KORTNYTT. Ett förbud mot mobiler under lektionstid i skolan föreslås av Liberalerna. De hänvisar till Storbritannien där mobilförbudet i vissa skolor har förbättrat elevernas resultat.

Liberalerna vill lagstifta om ett mobilförbud som ska gälla i alla svenska skolor, skriver de i en debattartikel på Dagens Nyheter. Skollagen ska ändras så att mobiler och surfplattor inte får användas under lektionstid inom grundskola och gymnasium. Däremot ska det vara upp till rektorn att besluta om mobilförbudet ska råda även på raster och övrig tid på skolan. Men rektorn ska även kunna göra undantag för elever som behöver mobil eller surfplatta i sin undervisning.

I sin debattartikel hänvisar de till en undersökning gjord av London School of Economics and Political Science där de undersökt mobilfria klassrum under en tioårsperiod. Resultatet visar att skolor där de infört mobilförbud, förbättrade eleverna resultaten med 6,41 procent. Lågpresterande elever förbättrade resultaten markant, men högpresterande elever påverkades i stort sett inte alls av mobilförbudet.

Lagförslaget ska, enligt Liberalerna, inte vara ett hinder för digitaliseringen av skolan. Därför ska digitala verktyg tillhandahållas av skolan, om de vill använda det i undervisningen. De ska även tillhandahålla digital utrustning till enskilda elever som har behov av särskilt stöd.

Login