Liberalerna vill öka språkkraven för eleverna

SKOLPOLITIK. Elever som läser språk och matematik ska fortsätta premieras samt ytterligare intagningskrav för gymnasiet ska införas, enligt partiets nya förslag.

Liberalerna höll presskonferens under torsdagen för att presentera sina nya förslag för att stärka språket i skolan. Siffror visar att spanska är det populäraste språket och att cirka 70 procent av eleverna redan läser ett språk förutom svenska och engelska. Men nu vill Liberalerna ändå införa ett till intagningskrav på de studieförberedande programmen: Ett godkänt betyg i moderna språk. Partiet hänvisar till en allt mer globaliserad värld kräver att lilla Sverige ska kunna “hävda sig i den internationella konkurrensen” med bland annat språk.

Men att kräva ett godkänt betyg i moderna språk som intagningskrav, gör att eleven bör ha fler möjligheter att komplettera detta. Likt som med de andra intagningskraven. Om man i sista året på högstadiet ändrar sig från ett yrkesförberedande program till ett studieförberedande program, ska det alltså kunna lösas enligt Liberalerna.

– Varje antagningskrav man inför så har man ju den nackdelen. Då måste man ha en chans att läsa in det. Då tar det ju lite extra tid att läsa in det, men den möjligheten måste alltid finnas om man ångrar ett tidigare val, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Altinget.

Login