Liberalernas nya reformpaket: förlängd skolplikt och reglerad kö till friskola

Liberalerna presenterar nu 47 förslag för att förbättra skolan i utsatta områden. Såsom reglering av kö till friskola och förlängd skolplikt. Även förslaget om språkförskola, som nobbades av utredare, kommer drivas i partiets förortslyft.

Med dryga 15 månader kvar till valet väljer nu Liberalerna att presentera förortslyftet. En plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030. Ett paket av reformer där 47 av 226 förslag handlar om skolan.

– Bakgrunden är att det är för lite fokus på de områdena när det gäller skolpolitiken. Flera förslag är av generell karaktär, såsom skolvalssystemet. Men den viktigaste delen enligt mig är förskolan, som tyvärr ofta hamnar i skymundan för skolan i debatten, säger skolpolitiska talespersonen Roger Haddad (L) till Altinget.

Bland annat vill Liberalerna att antagningskraven höjs och att det ska krävas minst betyget C för att antas till förskollärarutbildningen. Orosanmälningar från förskolan ska också kunna delas med grundskolan när barnet kommer dit, något som hindras av sekretess i dag.

Login