Livsmedelsverket: Kommuner kan bli bättre på att engagera elever i skolmaten

Livsmedelsverket menar att kommuner kan göra mer för att grundlägga bra vanor för elever samt erbjuda äldre fler mål mat om dagen. Det efter att myndigheten kartlagt kommunala måltidsverksamheter. 

I en ny rapport följer Livsmedelsverket upp kommuners arbete med måltider i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Bland annat har myndigheten kartlagt hur ofta måltider serveras och vad för typ av mat som erbjuds.

Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan rekommenderar att skolorna serverar flera rätter att välja mellan. Knappt två tredjedelar av kommunerna erbjuder ett vegetariskt alternativ i samtliga grundskolor. 

– Vi ser att den mat som är bra för både hälsan och miljön är mat som innehåller mycket rotfrukter och baljväxter. I skolan finns det ett dagligt tillfälle att lära sig tycka om den här typen av mat. Man har chansen att grundlägga bra matvanor tidigt, säger Emelie Eriksson, Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, till Altinget.

Login