LO vill se över skolfinansiering

KONGRESS. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson anser att skolan lider av ”vinstjakt” och är utsatt för nyliberalt experimenterande och kongressen vill se över finansieringen av skolan.

– Den långvariga krisen för svensk skola sammanfaller med att vi utsatt den för ett nyliberalt experiment. Sverige är nu det enda land i världen som tillåter privata företag att driva skattefinansierade skolor som vilka affärsföretag som helst, och plocka ut vinster från verksamheten, sade Thorwaldsson när han på söndagen talade till LO:s kongress.

På måndagen fattade kongressen beslut att möjligheterna att göra vinst på svensk skola ska begränsas. ”Under den kommande kongressperioden ska LO verka för att skolan ska drivas utifrån demokratiska beslut – inte av bolag med stora vinstintressen.”  

Till kongressen fanns det förslag om att förbjuda aktiebolagsformen för skolor. Men styrelsen menade att det inte behöver vara bolagsformen som är problemet. Styrelsen hänvisar till yrkesutbildningar som anordnas inom vissa branscher på gymnasiet. Skolorna drivs som aktiebolag men vinsten återinvesteras i verksamheten. Det är själva vinstutdelningen som är problemet, argumenterar styrelsen. Kongressen beslutade att man att ”möjligheten till vinstutdelning för skolbolagen bör begränsas”.

Login