Lönelyftet: En gång utan alltid utan

INKOMSTPOLITIK. Skolverket har beslutat att betala ut drygt 1,3 miljarder till huvudmän inom lärarlönelyftet. Samtidigt har statskontoret släppt en rapport som visar att få som blivit utan först får en andra chans.

I slutet av förra veckan beslutade Skolverket att betala ut 1,3 miljarder i statliga pengar till lärare inom det som kallas lärarlönelyftet. Pengarna är den halvårsvisa utbetalning av regeringens satsning på tre miljarder årligen.

Samtidigt har Statskontoret kommit med den utvärdering som regeringen beställde i samband med att lärarlönelyftet infördes. Generellt sett tycker dock myndigheten att reformen fungerat bra. Merparten av pengarna, cirka 95 procent när det gäller de kommunala huvudmännen, används.

Däremot tycker man att reformen inte kommer att leda ett incitament att utveckla sig vidare, eftersom de som har fått lärarlönelyftet ett år i de allra flesta fall kommer att få det även det nästkommande året. Bara om någon av dessa slutar finns chans för andra. "Det kommer vara nästintill omöjligt för övriga lärare och för framtida lärare att få del av satsningen vid ett senare tillfälle, om inte anslaget höjs eller lärare som har fått ta del av lärarlönelyft slutar. Statsbidraget kan därmed inte fungera som ett incitament för lärare att utvecklas i yrket", heter det i Statskontorets utvärdering..

Login