M-satsning ger en assistent på 160 lärare

LÄRARE. Moderaterna vill avlasta lärarna genom att satsa 200 miljoner kronor på lärarassistenter. Det räcker till en assistent per 160 lärare i grundskolan.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra föreslår att man ska avsätta 200 miljoner kronor för att inrätta lärarassistenter.  Moderaterna menar att det skulle ge mer tid för lärarna att förbereda lektioner samt fokusera på undervisningen. Lärarassistenternas ska assistera och avlasta lärarna med administration.

200 miljoner kronor motsvarar drygt 500 årstjänster (räknat på en månadslön på 20 000 kronor). Det är en assistent på 160 lärare om man slår ut det över hela grundskolan. Men satsningarna ska i första hand riktas till de tidigare årskurserna på de skolor som har störst utmaningar så att den extra undervisningen och stödet kan komma så tidigt som möjligt. Därmed kan det bli lite större koncentration av lärarassistenter i dessa skolor och årskurser.

– Bäste sättet att hitta dit tror jag att Skolverket har. Gången blir att kommunerna får söka från Skolverket, sade Anna Kinberg Batra på en pressträff på måndagen.

Login