Magnus Ranstorp om folkbildningen: Kontrollerar så liten del av studieförbundet

STATSBIDRAG. Folkbildningsrådet gör för lite uppföljning av vad pengarna används till i studieförbunden, anser Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan. Ibn Rushd är ett exempel på varför Folkbildningsrådet borde bli en riktig myndighet med mer transparens, anser han.

Nyligen publicerades en mycket uppmärksammad debattartikel i två delar på nättidningen Kvartal. Författarna är Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren. De djupdyker i studieförbundet Ibn Rushds verksamhet och kopplingar till islamism.

Sedan 2005 har Ibn Rushd mottagit en kvarts miljard kronor i skattefinansierat stöd som förmedlats av Folkbildningsrådet. De har även fått tiotals miljoner kronor genom åren från regioner och kommuner, skriver författarna.

– Varför vi skrev artikeln var att vi såg att det inte finns tillräcklig redovisning. I och med att man kontrollerar så liten del av verksamheten, cirka 5 procent kontrolleras. Då lämnar man till studieförbunden själva att följa upp verksamheten och de vill inte redovisa för små cirklar eller fel för då drabbas man ekonomiskt, säger Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till Altinget.

Login