Mer drogtester, fler byskolor och bättre sexualundervisning

MOTIONER. Svantesson vill ha mer av drogtester i skolan. Erlandsson vill ha fler byskolor och Kronlid vill ha högre kvalitet på sexualundervisningen, det framkommer från riksdagsledamöternas motioner.

Altinget har gått igenom riksdagsledamöternas cirka 300 motioner på utbildningsområdet. Önskemålen är många, disparata och inte alltid helt i linje med partiernas officiella skolpolitik.

Före detta arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) pekar på problem på gymnasiets yrkesprogram då elever är ute i arbetslivet men har andra regler än anställda. ”Att utbildningssamordnare inte har möjlighet att drogtesta elever på yrkesutbildningar innebär i praktiken att det kan finnas elever som övningskör stora fordon på våra vägar samtidigt som de är drogpåverkade. Detta innebär inte bara en fara för eleven utan också en stor fara för omgivningen”, skriver Svantesson och uppmanar riksdagen att införa tvingande drogtester på gymnasiet. Även ett par andra moderater vill skärpa reglerna för drogtester.  

Detsamma gäller Roger Hedlund från SD. ”Genom möjligheten till införande av drogtester i skolorna skulle vi kunna skapa ett positivt grupptryck, där elever lättare kan motivera för sig själva och sin omgivning varför de ej ska nyttja narkotika”.

Login