Mindre detaljstyrning av offentlig sektor

FÖRVALTNING. Civilminister Ardalan Shekarabi inleder ett stort arbete för att reformera styrning av offentlig sektor. De riktade statsbidragen fasas ut och medarbetarnas kompetens ska tas tillvara på ett bättre sätt. 

Regeringen har fått kritik från Alliansen för att detaljstyra skola och vård med riktade statsbidrag. Dessa bidrag väntas dessutom öka kraftigt de kommande åren, enligt regeringens egen prognos.

– Vi ser stort behov av att titta på utvecklingen för riktade statsbidrag. Vi har satt i gång ett arbete på finansdepartementet. Där det är möjligt ska de riktade statsbidragen fasas in i de generella och där det är motiverat med riktade statsbidrag ska det ske med så liten administrativ börda som möjligt, säger Ardalan Shekarabi till Altinget. 

– När det gäller riktade statsbidrag kommer vi att jobba koordinerat på finansdepartement. Vi sammanställer och analyserar och drar slutsatser om de riktade statsbidragen. Det sker tillsammans med de andra berörda departementen, säger Shekarabi.

Login