Ministerbesked: Mer pengar till forskning och utbildning i budgeten

Efter att Tidöavtalet presenterades har flera folkbildningsaktörer trott att regeringen omgående ska sjösätta kraftiga reformer. ”Jag kan redan nu säga att det inte blir några sänkta anslag för folkbildningen i den här budgeten”, säger utbildningsminister Mats Persson (L), som samtidigt lovar mer pengar till forskning och utbildning.

Det var ett stycke i Tidöavtalet som fick många, inte minst inom studieförbunden, att undra. Under rubriken ”Översyn av folkbildningsrådet” stod det:

”Systemet för stödet till folkbildningsväsendet ska reformeras. En bred reform behövs av modellen för medelstilldelning och uppföljning inom folkbildningspolitiken för att göra den mer transparent och förutsägbar. I avvaktan på förslagen från den pågående utredningen om uppföljning och kontroll av statsbidraget behövs ytterligare åtgärder för att reformera stödet till folkbildningen. I det sammanhanget ska övervägas om av en myndighet medelstilldelningen ska hanteras i stället för av Folkbildningsrådet. Genom översynen ska folkbildningsväsendet effektiviseras.”

I sin portfölj har utbildningsminister Mats Persson bland annat ansvar för folkbildningsfrågorna.

Login