Novus: tre av fyra svenskar vill förbjuda religiösa friskolor

KORTNYTT. Sammanställning från Novus/SVT visar att tre av fyra svenskar vill förbjuda religiösa friskolor. Allra högst är siffran hos män och sympatisörer med Sverigedemokraterna. 

Frågan om att förbjuda religiösa friskolor har öppnats upp för diskussion både från regeringens och oppositionens sida. Socialdemokraterna presenterade i går, tisdag, ett nytt vallöfte. De vill förbjuda religiösa friskolor och omvandla de religiösa friskolor som finns till vanliga skolor. I en ny undersökning från Novus/SVT redovisas att tre av fyra svenskar är för ett förbud av religiösa friskolor, vilket motsvarar 73 procent. 

Läs också: S vill förbjuda religiösa friskolor

Det är fler män än kvinnor som är för att förbud av religiösa friskolor. 78 procent av männen och 69 procent av kvinnorna. Utifrån partisympati är det främst sympatisörer av Sverigedemokraterna som är för ett förbud, rättare sagt 95 procent. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ligger nära det nationella snittet och 77 procent är för att förbjuda religiösa friskolor. På Alliansens sida är siffran lägre, snittet på de som vill förbjuda religiösa friskolor ligger på 67 procent bland de borgerliga partierna. 

Login