Nu ska komvux utredas

UTREDNINGSUPPDRAG. Regeringen tillsätter en utredare som ska se över behovet av förändringar i den kommunala vuxenutbildningen. Roger Mörtvik ska bland annat se över regler för urval, betygsskala och högskoleförberedande examen.

Mörtvik har bland annat jobbat som statssekreterare i Utbildningsdepartementet, som samhällspolitisk chef på fackförbundet TCO och som politiskt sakkunnig i Arbetsmarknadsdepartementet. Nu ska han utreda den kommunala vuxenskolans framtid och bland annat lämna förslag på om särvux ska fortsätta vara en egen skolform, om betygsskalorna och urvalsbestämmelser bör göras om. 

– Komvux är viktigt för samhällets kompetensförsörjning och växer inte minst när SFI också ingår i skolformen. I ett yrkesliv som kräver flexibla förutsättningar och mer och mer utbildning är komvux en viktig del,  sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), under en pressträff på måndagen.

Ministern påpekade att det finns problem med genomströmningen av elever i komvux och att reglerna för att uppnå högskolebehörighet under utbildningen blivit allt snävare. Dessutom kan reglerna skilja sig åt för hur betyg sätts beroende på vilken anordnare som står bakom utbildningen. Roger Mörtvik ska ge förslag på hur den stökigheten kan rättas till. Ett annat av uppdragen är att se över hur lärarförsörjningen på komvux kan garanteras och hur lärarna kan fortbildas.

Login