Ny termin och nya lagar

UTBILDNING. När skolor och högskolor drar igång för höstterminen har flera nya lagar trätt ikraft.  Altinget listar vad som gäller.

Riksdagen har beslutat om en ny särskild kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer med examen på forskarnivå. Satsningen ska pågå under fem år med start hösten 2016. Tanken är att det ska möjliggöra en fördubbling av antalet lektorer. De nya reglerna började gälla i juli.

Reglerna för tilläggsbelopp för särskilt stöd till barn och elever blir tydligare så att det framgår att beloppet ska vara individuellt bestämt utifrån barnets eller elevens behov. Den nya lagen trädde i kraft i juni.

Riksdagen har beslutat om mer matematikundervisning. I riksdagen fanns en bred enighet för detta. Reformen motsvarar en timme mer matematik i veckan i tre årskurser. Tanken är att den ökade undervisningen främst ska ske på mellanstadiet. Den nya timplanen gäller från och med höstterminen. Enligt regeringen ska förändringen ske successivt. Kommunerna kommer att ersättas fullt ut redan från start. Sammanlagt ska kommunerna ersättas med 245 miljoner kronor i år och 490 miljoner kronor permanent från och med nästa år.

Login