Nytt ALF-avtal går på remiss

En substantiell förstärkning till klinisk forskning och pengar till fler läkarstudenter i Örebro. Det är två av de förslag till uppdaterat ALF-avtal som regeringen skickat på remiss.

Det nuvarande ”Avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården“, ALF, har gällt sedan 2015. Förra året tillsatte utbildningsdepartementet en utredning som fick i uppdrag att ta fram underlag för en omförhandling av avtalet. Utredningen motiverades bland annat med att läkarutbildningen förändrats.{{toplink}}

De förslag som lämnades i slutet av februari innebär bland annat att ersättningen för varje helårsstudent ska vara lika stor även i fortsättningen för de olika geografiska ALF-regionerna. Region Örebro Län får en utökning av antalet helårsstudenter från och med 2026, medan övriga får vänta till 2027, när den tolfte terminen på läkarprogrammet påbörjas.

Utredningen konstaterar också att ALF-systemet urholkats då det inte tillförts mer pengar för forskning sedan 1989. Därför anser utredaren att staten bör genomföra en substantiell ökning av medel till klinisk forskning inom ramen för den kommande forskningspropositionen. 

Login