OECD: "Lärlingsplatser en outnyttjad resurs"

INTEGRATION. För att klara integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden måste fler insatser införas tidigare, anser OECD i en ny rapport. Studier i svenska redan under asyltiden och fler praktik- och lärlingsplatser lyfts fram som bra åtgärder.

Under förra året sökte 163 000 personer asyl i Sverige. Det är den högsta siffran per capita i något annat europeiskt land. Men en stark arbetsmarknad, utvecklad och långvarig integrationspolitik gör Sverige väl rustad för att klara den plötsliga ökningen. Det konstaterar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en ny rapport.

– Vi måste erkänna de komplexa problem som uppstår. Många som kommer hit har väldigt låg utbildningsnivå. För de högutbildade har många problem med att få sina kunskaper översätta, sade Stefano Scarpetta, arbetsmarknadsdirektör på OECD, under en pressträff på fredagen.

Sverige en förebild för många andra länder och har i många år legat i framkant i integrationsprocessen anser Scarpetta. Många av de förslag som presenteras i vårbudgeten är åtgärder åt rätt håll. Han lyfter särskilt fram snabbspåren och introduktionsutbildningar.

Login