Ökad arbetslöshet för unga utan utbildning

ARBETSMARKNAD. Trots att ungdomsarbetslösheten generellt minskar går utvecklingen för unga utan gymnasieutbildning i motsatt riktning. På drygt tre år saknar ytterligare 2 000 personer arbete.

Arbetslösheten bland unga i åldrarna 18 till 24 år har minskat med 30 procent sedan 2012. Det innebär att ungdomsarbetslösheten är nere på de lägsta nivåerna sedan 2009. Antalet arbetslösa ungdomar med en gymnasieutbildning i bagaget har minskat från 61 000 till 37 000. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

Men för gruppen unga utan gymnasieutbildning ser det inte lika ljust ut. Där ökar arbetslösheten. Detsamma gäller för personer med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga eller är födda utanför Europa. Idag är det 35 000 unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och riskerar att fastna i långvarig arbetslöshet. Det är en ökning med 2 000 personer sedan 2012.

Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg betyder det att myndigheten måste arbete med mer individuellt anpassade insatser.

Login