Problemkantat ärende beslutas fem i tolv

PROBLEMLAG. Alliansen vill gå längre än regeringspartierna om fjärrundervisning medan Sverigedemokraterna vill stoppa förslaget eftersom Lagrådet underkände det. Nu väntas riksdagen fatta beslut precis före sommaruppehållet.

Förslaget om fjärrundervisning som regeringen lämnade till riksdagen för en månad sedan bereds nu i utbildningsutskottet. Riksdagen fattar beslut den 21 juni och det blir därmed ett av de sista besluten för detta riksdagsår. Därmed kan den nya lagen gälla när höstterminen drar igång.

Lagen om fjärrundervisning och undervisning på entreprenad har varit kantad med problem. I och med den stora flyktingtillströmningen i höstas stod det klart att vissa hårt ansträngda kommuner inte kunde klara av modersmålsundervisning om de skulle håll sig inom lagens riktlinjer.

Regeringen tillsatte en snabbutredning som sedan kom att ligga till grund för det förslag som regeringen nu lämnat till riksdagen. Förslaget gör det möjligt med entreprenad för kommuner i syfte att effektivisera fjärrundervisningen. Kommuner och friskolor ska kunna utföra undervisning åt varandra, exempelvis genom att en lärare delar sin tid mellan två olika skolor med hjälp av fjärrundervisning. Tidigare har utgångspunkten alltid varit att undervisningen sker inom den egna organisationen och att läraren är på samma plats som eleverna.

Login