Regeringen satsar på läromedel – men inte för vuxenutbildningen

Regeringen lägger fram en proposition för stärkt tillgång till läromedel, men förslagen omfattar inte komvux och sfi. ”Om vi vill få människor snabbare att kunna svenska och snabbare kunna komma i jobb så är det otroligt viktigt att skärpa upp de här utbildningsformerna”, menar socialdemokraternas Åsa Westlund. 

I propositionen Stärkt tillgång till läromedel, som lämnades över till riksdagen i början av månaden, föreslår regeringen att läroböcker, läromedel och lärverktyg ska definieras i skollagen, samt att elevers tillgång till sådant material ska förtydligas.

– Våra elever ska ha tillgång till riktiga böcker. De bästa förutsättningarna för att lära sig att läsa och skriva får man med böcker, papper och pennor. För att skollagen inte ska kunna tolkas som att det räcker med digitala lärverktyg eller information på internet behöver lagen förtydligas, menar skolminister Lotta Edholm. {{quote:12604:R}}

Läromedelsutredningen, som ligger till grund för propositionen, föreslår också kostnadsfria läromedel för komvux och sfi, något som regeringen väljer att inte ta med. 

Login