Regeringen slopar elevens val

Regeringen tar bort elevens val som ämne i grundskolan för att frigöra mer tid åt andra ämnen. Flera skolaktörer har tidigare varnat för att det kan förvärra lärarbristen. 

Från och med höstterminen 2024 ska elevens val inte finnas kvar som ämne i grundskolan, specialskolan och sameskolan. Regeringen lägger nu fram en proposition med syfte att mer tid ska frigöras till andra ämnen. 

”En förutsättning för att lyckas i skolan är att det finns tillräckligt med undervisningstid. För lite tid kan leda till stress för både elever och lärare”, skriver regeringen i ett pressmeddelande och menar att lärare kan tvingas prioritera bort delar av innehållet som undervisningen ska behandla.

– Den här regeringen satsar stort för att återupprätta en stark kunskapsskola där alla elever blir ordentligt rustade med grundläggande färdigheter. Nu föreslår vi att elevens val tas bort. Kvaliteten i den undervisning som bedrivs inom elevens val har varierat mellan skolor och tiden ska i stället kunna läggas på ämnen som behöver mer tid, säger skolminister Lotta Edholm (L) i pressmeddelandet. 

Login