Regeringen stärker greppet om skolpolitiken

STYRNING. Johan Hirschfeldt, Ebba Östlin och Helen Ängmo leder utredningar som kan komma att forma skolornas framtid. Över tio utredningar inom utbildningsområdet kommer att bli färdiga under 2016.

Regeringens första år var motigt. Det blev en borgerlig budget och många av utredningarna som presenterades var sådana som den borgerliga regeringen hade tillsatt. Men under 2016 kommer ett drygt tiotal utredningar på utbildningsområdet. Det är mestadels sådana som den rödgröna regeringen har tillsatt eller där man har sett till att prägla utredningens inriktning genom tilläggsdirektiv. Därmed börjar den rödgröna regeringen påverka skolpolitiken mer långsiktigt. Altinget listar alla utredningar som väntas under året.  

I morgon fredag presenteras en av de få kvarvarande utredningarna från den borgerliga tiden där den rödgröna regeringen inte valt att styra om arbetet. Frågan för utredaren Johan Hirschfeldt är hur skolorna ska förhålla sig till politisk information. Detta är mest aktuellt inför val då partier vill komma ut till skolor och informera om deras politik.

Den förra regeringen menade att objektivitetsprincipen bör gälla för skolor. Principen innebär att de myndigheter som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Utredaren ska överväga om skolan ska kunna begränsa det antal politiska partier som skolan tar emot på objektiva grunder. En sådan grund skulle kunna vara att partierna ska vara representerade i riksdagen.

Login