Regeringen stärker greppet över styrelserna på högskolor

UTNÄMNINGSMAKTEN. Regeringen vill ha ett mer direkt inflytande över utnämningar till universitetsstyrelser. Kåre Bremer som utrett frågan välkomnar förändringen.

– Det tycker jag är helt rätt med tanke på den stora mängd skattepengar som högskolorna förfogar över, säger professor Kåre Bremer, som i höstas presenterade utredningen som ligger till grund för den proposition om högskolornas styrelser som regeringen har lämnat till riksdagen.

Regeringen anser att högskolorna får ett tillräckligt inflytande över styrelserna i förslaget. ”Men systemet med nomineringsgrupper kan också tillgodose en annan viktig aspekt, som lyfts fram av Statskontoret, nämligen regeringens behov av att styra sina myndigheter, det s.k. ägarintresset. Detta tillgodoses bl.a. genom att det är regeringen som beslutar om att utse såväl personer som ingår i nomineringsgrupper som ordförande och externa ledamöter i lärosätenas styrelser. Enligt utredningens förslag ska dessutom hela nomineringsgruppen utses av regeringen och inte, som i dag, delar av den, vilket ytterligare stärker regeringens möjligheter att styra sina myndigheter", skriver regeringen i propositionen.

Hur utnämningar på lärosäten ska gå till är ett återkommande trätoämne där högskolorna rätt att nominera ledamöter vägs mot andra intressen som regeringen och staten i stort representerar. Kritiken mot dagens system där landshövdingen per automatik är med i den nomineringsgrupp som utser de externa ledamöterna i en styrelse har varit omfattande.

Login