Regeringen vill göra om basåret

KORTNYTT. Regeringen skickar nu ut ett förslag om att modernisera basåret på remiss. Detta för att den ska kombineras med andra utbildningar.

Utbildningsdepartementet skickar nu ut en remiss om basåret. Förslaget är att ta fram en ny utbildning. Syftet är att skapa en enklare övergång till högskolan för de som saknar en liten del i  sin behörighet. Detta innebär att man kommer kunna komplettera både grundläggande och särskild behörighet för att bli förberedd för högskolestudier. Idag går man istället antingen ett basår eller en collegetermin. 

Lärosätena ska få stor frihet att utforma utbildningarna efter behov. Men det ska även vara möjligt att söka sin högskoleutbildning under pågående bastermin som andra studenter. Idag behöver man söka efterföljande utbildning redan när man börjar basåret.

– Basåret gör att fler kan komplettera sina kunskaper och bli behöriga till en högskoleutbildning inom områden där det saknas arbetskraft på arbetsmarknaden. Det är en viktig beståndsdel i det livslånga lärandet och har haft stor betydelse för rekryteringen till bland annat tekniska utbildningar, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Login