Så vill Fridolin öka rörligheten i skolan

KORTNYTT. Flera undervisningstimmar i idrott och statsbidrag för att anordna simskola är några av de förslag som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lyfter fram för att öka ungas fysiska aktivitet.  

Fysisk aktivitet är bra för skolresultaten och välbefinnandet, lyfter Gustav Fridolin fram när han svarar på skriftlig fråga från riksdagsledamot Betty Malmberg (M) om hur regeringen ska stärka rörligheten i skolan.

Många unga är stillasittande en större del av dagen, något som regeringen vill motverka genom att satsa mer på frågor inom idrott och hälsa. 

I maj förra året presenterade regeringen ett förslag om ökad undervisningstid i idrott och hälsa på grundskolenivå. Förslaget omfattar en ökning på 100 undervisningstimmar som ska omfördelas från elevens val. Förändringarna ska träda i kraft hösten år 2019, och mer detaljer kring fördelningen av timmar är under arbete. Förslaget om ökat antal undervisningstimmar i idrott och hälsa är en del av initiativet “samling för daglig rörelse”. Initiativet rymmer även förslag om ökad rörelseförståelse inom ramen för skoldagen, en satsning som sker på regional nivå i samverkan med kommuner. Fridolin lyfter även fram vikten av att skapa en dialog kring kompetensutveckling som har betydelse för ökad fysisk aktivitet för barn och unga.

Login