SD-duo: Inför kriskunskap i skolan

LÄROPLAN. Mikael Jansson och David Lång, båda SD, vill att kriskunskap ska ingå i hemkunskapsämnet.

Mikael Jansson och David Lång vill utveckla hemkunskapsämnet i grundskolan till att även omfatta grundläggande kriskunskap. Förslaget finns i en motion till riksdagen. De förespråkar att skolan i hemkunskapen ska ge praktiska tips för hur hushållet kan hantera kriser i samhället. Jansson och Lång hoppas att man på detta sätt kan skapa ett krismedvetande som kan bidra till ett mer uthålligt samhälle i händelse av kris.

Jansson och Lång skriver att ”i grundskolan undervisas elever i hemkunskap med syftet att eleverna ska utveckla kunskaper om arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet, samt att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider. Allt detta är vällovliga mål. Det är naturligtvis rimligt att barn och ungdomar förbereds på de utmaningar som vardagslivet som vuxen kan ställa dem inför. Men det finns luckor i ämnets utformning.”

En sådan lucka, enligt SD-duon, är kriskunskap. De hänvisar till att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i flera år har rekommenderat svenska hushåll att förbereda sig för att överleva på egen hand i 72 timmar. De tar också upp att Civilförsvarsförbundet har haft kampanjer för att upplysa om detta.

Login